td-jezersko banner

obcinski_grb

Lovska družina Jezersko

Kontakt:
Lovska družina Jezersko
Dušan Šemrov
Zg. Jezersko 150A, 4206 Zg. Jezersko
GSM: 031 582 454
E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

Vodstvo društva:
Dušan Šemrov - starešina
Boris Meško - tajnik 040 440 766

Predstavitev:
Jezersko lovstvo je postalo razpoznavno in legendarno že v začetku 18. stoletja. Začetnik lovstva na Jezerskem je bil t.i. «avtohtoni Jezerjan Jernik« - Jernej Veršnik (1810–1882) - pastir, divji lovec in osvajalec še neosvojenih vrhov jezerskih Alp. Bil pa je najaktivnejši in najbolj upoštevani spremljevalec raziskovalca Savinjskih Alp, prof. J. Frischaufa. Do druge svetovne vojne je prevladovalo t.i. lovsko zakupništvo, pri katerem so imeli kmetje posestniki prednost do zakupa lovišča. V letu 1945 pa so nastale popolnoma spremenjene razmere lovstva in lovstvo je postala družbena državna lastnina. 3. septembra leta 1945 so bili z odredbo Narodno osvobodilnega sveta imenovani in nato izvoljeni lovski izvedenci, med katerimi je bil izbran tudi Ivan Hoja z Jezerskega. 8. junija leta 1946  je v »Korotanu« potekal prvi ustanovni občni zbor Lovske družine Jezersko. Za starešino je bil izvoljen Ivan Hoja, za tajnika Anton Virnik in za blagajnika Jože Skuber. Za 3639 ha lovišč so na licitaciji morali plačati takratnih 5.439 dinarjev. 13. aprila 1947 sta postala prva zaprisežena lovska čuvaja Miha Zaplotnik in Nikolaj Parte. Žal pa Ministrstvo za kmetijstvo in gozdarstvo ni podaljšalo zakupne pogodbe in tako je LD Jezersko prenehala z obstojem in delovanjem. Po tem času so se odvijala velika prizadevanja, kako ponovno pridobiti lovišče in na novo ponovno ustanoviti Lovsko družino Jezersko. To se je zgodilo šele v letu 1957, ko so 17. avgusta ponovno v prostorih Korotana že drugič ustanovili LD Jezersko. Tokrat je bil za starešino izvoljen Jože Skuber, zanesljivo najbolj zaslužen, da je bilo podržavljeno lovišče ponovno vrnjeno jezerski lovski družini. Članstvo LD je takrat štelo 23 lovcev. Lovski prostori so bili naprej pri Makeku in nato v prostorih hotela Kazina, kasneje, v devetdesetih letih, pa tudi v Zadružnem domu.

V sedemdesetih letih so člani lovske družine postavili nov bivak v Vadinah, saj je prejšnjega zlomil sneg ter lovsko kočo v Komatevri, na t.i. Staniču. 17. maja 1998 je starešina LD Jezersko, Ekar Franci, s posestnico Ano Košir Jenkovo podpisal pogodbo o nakupu zemljišča za nov lovski dom, nato pa so dodatno zemljišče odkupili še od Jenkovih in Koprivnikovih. Po načrtih arhitekta Marka Šenka se je začel graditi lovski dom na Jezerskem, kar je med drugim tudi pomenilo pridobivanje pogojev za lovsko koncesijo. Lovski dom je z blagoslovom slovesno odprl ljubljanski metropolit nadškof Alojzij Uran.

lovska_druzina_02
Novo zgodovinsko obdobje jezerskega lovstva pa je nastopilo v letu 2009, ko je 19.6. 2009 starešina, Ekar Franci, podpisal koncesijsko pogodbo z MKGP za trajnostno gospodarjenje z divjadjo v lovišču Jezersko za obdobje 20 let.
Skupna površina lovnih površin znaša 4.689 ha. LD šteje v letu 2011 68 članov, od tega štiri ženske. Lovsko čuvajski izpit je opravilo 12 lovcev, za lovsko pregledništvo uplenjene divjadi 5 lovcev, mentorsko spričevalo je prejelo 12 lovcev. Letno se upleni  na osnovi s strani države MKGP potrjenega letnega gospodarskega načrta približno 110 visoke divjadi, od tega približno 35 gamsov, 50 srnjadi in 35 jelenjadi.

lovska_druzina_03


lovska_druzina_04
Kot posebno odmeven dogodek Lovske družine Jezersko je že 17-krat izvedeno smučarsko lovsko  tekmovanje v veleslalomu na Skutinem ledeniku na Vadinah.
Lovska družina po potrebi organizira strokovna usposabljanja, posvete in srečanja s posestniki. Letno se tudi strokovno opravijo ocenjevanja in kategoriziranja uplenjene divjadi.

lovska_druzina_08

lovska_druzina_05
lovska_druzina_01

lovska_druzina_06

V 2010 je uspelo LD skupaj z Občino namestiti in vgraditi v lovskem domu  hladilno napravo za sprejem, hrambo in oddajo divjačinskega mesa - tako je Jezersko prvič dobilo uradno registrirano mesto »zbiralnice«.

lovska_druzina_07 

Prireditve/dogodki v organizaciji društva:
Vseslovenski lovski veleslalom na Skutinem ledeniku, ki bo potekal 31.5.2015.

kristalni gams 1kristalni gams 2

Povezave:
Lovska zveza Slovenije, http://www.lovska-zveza.si 
 

koledar dogodkov

banner promo film

banner panorama

tekaske proge jezersko

meteoroloska postaja Jezersko

prospekt_jezersko

 logo ravenska kocna

katalog_info_javnega_znacaja
uporabne_povezave