td-jezersko banner

obcinski_grb

Planinsko društvo Jezersko

Naslov društva:
Planinsko društvo Jezersko
Zgornje Jezersko 65
4206 Zgornje Jezersko

Kontakt:
Predsednica: Anja Karničar
E_mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

Vodstvo društva:
Anja Karničar – predsednica
Milan Šenk – podpredsednik
Jasna Durić – tajnica
Polona Virnik Karničar – blagajničarka

Anže Šenk – načelnik TTSO
Žan Karničar – načelnik AO
Mija Kuhar – načelnica MO Orli
Brane Žagar – načelnik MO Skalaši, gospodar
Davo Pestotnik – načelnik MaO


Češka koča
Oskrbnica: Karmen Karničar
GSM: 040 673 449
E_mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

ceska_koca


Predstavitev:
Planinsko društvo Jezersko je bilo ustanovljeno leta 1948. Društvo je bilo od svojega nastanka naprej vseskozi zelo aktivno na vseh področjih delovanja v kraju. Z ustanovitvijo je dobilo v upravljanje planinsko postojanko Češko kočo, s katero je živel več kot 40 let legendarni oskrbnik Andrej Karničar ob polni podpori svoje žene Anice. Že zelo zgodaj je društvo imelo svoj AO in GRS, kjer so bili najbolj aktivni Krč, Kemperle, Murovec, Virnik, Šinkovec, Volc, brata Karničar, brata Košir, ... Pozneje je ta aktivnost nekoliko upadla in ponovno zaživela 1974, ko je bil ustanovljen MO pod vodstvom Joža Žvoklja. Že leta 1977 je bil registriran AO, katerega načelnik je postal Luka Karničar.
Markacisti so bili vseskozi zelo aktivni in leta 1962 registrirali »Jezersko planinsko pot«, ki jo vsako leto prehodijo številni planinci in planinke.
Konec osemdesetih let se je na Jezerskem začelo močno razvijati tekmovalno turno smučanje, ki je pripeljalo do ustanovitve samostojnega odseka TTSO v letu 2002. Prvi načelnik je bil Izidor Karničar. Jezerski tekmovalci so postavili trdne temelje tekmovalnemu turnemu smučanju v Sloveniji, ki danes žanje uspehe v svetovnem merilu.
Z letom 1992 je planinsko društvo dobilo tudi svojo postajo GRS, ki je leta 2006 postala samostojno društvo. http://www.grzs.si/?MenuID=1

Danes društvo šteje preko 120 članov in članic. V društvu deluje pet odsekov, ki združujejo planinsko, alpinistično, turnosmučarsko in okoljevarstveno vzgojo ljubiteljev narave, strmih sten in tekmovalnih izzivov.
Društvo od leta 1995 vsako leto organizira turnosmučarsko tekmovanje, od leta 1997 naprej v spomin Luka Karničarja in Rada Markiča, ki sta tragično preminula v nesreči na Okrešlju.Mladinski odsek: vključenih 22 otrok v starosti od 6 do 12 let

Načelnica: Mija Kuhar

Skupina: »Mladi planinski orli«
Dejavnosti:
• planinska vzgoja (zakaj v gore, odnos do narave, priprava nahrbtnika, pravilna obutev in obleka, tehnika hoje in gibanje na različnih terenih, medsebojni odnosi, medsebojna pomoč, nevarnosti v gorah, osnove PP,...
• izleti
• tabori

mladi_orli_1mladi_orli_2

mladi_orli_3mladi_orli_4

mladi_orli_5

Alpinistični odsek:
vključenih 21 alpinistov in alpinistk ter trenutno 8 pripravnikov/pripravnic in 4 tečajniki/tečajnice.

Načelnik: Žan Karničar

Dejavnosti:
• Alpinistična vzgoja (program alpinistične šole, ki tečajnike/tečajnice in kasneje pripravnike/pripravnice usposablja za samostojno gibanje v gorskem svetu (letna in zimska alpinistika)
• Organiziranje skupnih tur, plezanje in smučanje v domačih, slovenskih in drugih gorah.

alpinisti_1alpinisti_3

alpinisti_2

Tekmovalno turnosmučarski odsek: 18 aktivnih članov/članic in 20 ljubiteljev/ljubiteljic turnega smučanja

Načelnik: Anže Šenk

Dejavnosti:
• turnosmučarska vzgoja,
• turni spusti,
• tekmovanje doma in v tujini,...

Člani odseka nastopajo na vseh večjih tekmovanjih po Evropi; kot so Pierra Menta, Adamello Ski Raid, Tour du Rutor, Mezzalama, Mountain Attack, Dachstein Extreme, Patrouilles des Glaciers . . . Prav tako sodelujejo od leta 2003 na vseh evropskih in svetovnih prvenstvih v turnem smučanju - vsako leto uspešneje.
Skratka: kljub temu, da odsek ne šteje ravno zavidljive letnice, so člani odseka v tem času postavili temelje tekmovalnega turnega smučanja v slovenskem prostoru.


ttso_1ttso_2


Markacijski odsek: vključuje člane PD, ki radi pristopijo k urejanju planisnkih poti in s tem skrbijo za eno temeljnih turističnih infrastruktur v kraju.

Načelnik: Davo Pestotnik

Dejavnost:
• vzdrževanje poti in varovanje okolja


markacist_1markacist_2


Jezerski planinci in planinke živimo med najlepšimi gorami na svetu. Pridite!


zadnja

 

koledar dogodkov

banner promo film

banner panorama

tekaske proge jezersko

meteoroloska postaja Jezersko

prospekt_jezersko

 logo ravenska kocna

katalog_info_javnega_znacaja
uporabne_povezave